رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به تاثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور سراسری سال ۱۴۰۲ گفت: موضوع ایجاد سابقه تحصیلی و تاثیر قطعی آن اتفاق خوبی بود؛ قبلا، تاثیر سوابق، مثبت بود اما مثبت خنثی بود و بازخوردی از لحاظ شدن این تاثیر در رتبه داوطلب را به صورت عینی نمیدیدیم که با این مصوبه جدید، حداقل تلاش دانشآموزان در طول دوره تحصیلی منعکس و دیده میشود.
محسن زارعی امروز یکشنبه با حضور در ایسنا همزمان با فرارسیدن ایام ثبتنام کنکور سراسری و برگزاری اولین نوبت آزمون در دی ماه، به تشریح چگونگی احصای سوابق تحصیلی، آخرین وضعیت ارزیابی مستندات معلمان در اجرای طرح رتبهبندی و تغییرات جدید برگزاری امتحانات نهایی از سال آینده پرداخت.
وی ابتدا با بیان اینکه شعار دولت سیزدهم، مردمیسازی است و هنوز این موضوع به طور کامل پیادهسازی نشده و لازمهاش این است که ذینفعان را در برنامهریزیهایمان دخالت داده و به آنها بهاء بدهیم تا در تصمیمات سهم داشته باشند اظهار کرد: بهخصوص در دستگاه بزرگ تعلیموتربیت که سرنوشت فرزندان ما در آن رقم میخورد، بدون این مشارکت، اتفاقات خوبی نخواهد افتاد.
رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: رسانهها میتوانند در این زمینه تسهیلگر باشند، این مهم که صدای ذینفعان به گوش ما برسد کمک کننده خواهد بود. به عنوان مثال باتوجه به تغییرات کنکور از سال آینده مطابق مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، هم خود دانشآموزان و داوطلبان کنکور و هم والدین نیازمند دریافت توضیحات کامل هستند تا بدانند که این مصوبه تا چه میزان به نفع دانشآموزان است و کجا دارای ایراد و نیازمند اصلاح است.
زارعی با تاکید بر ضرورت اجرای صحیح این مصوبه و جلوگیری از تضییع حقوق شرکت کنندگان در این آزمون عنوان کرد: باید بتوانیم پاسخگوی دغدغهها باشیم. دستگاه تعلیموتربیت سالها این نگرانی را داشت که در سالهای پایانی تحصیل بهخصوص در پایه دوازدهم، تمرکز دانشآموز، خانواده، مدرسه و به تبع آن معلم همه به سمت یک آزمون سراسری میرفت که قرار بود سرنوشت دانشآموز در آن رقم بخورد.
وی ادامه داد: دانشآموز از برنامه درسی، کلاس درس و مدرسه کاملا خارج میشد و آزمون دیگری در سرنوشتش دخیل و ناچار بود خودش را برای همان آزمون آماده کند. مطالبه خانوده از مدرسه هم همین بود. این موج سابقا در مدارس خاص و غیردولتی بیشتر بود که اکنون به مدارس دولتی هم رسیده و شاهد آن هستیم که بعد از اسفند رسما مدرسه تعطیل و به سمت آماده شدن برای کنکور و شرکت در کلاسهای کنکوری میرفت.
رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه برگرداندن توجه دانشآموز به کتاب و برنامه درسی مهم است گفت: دانشآموز باید تکنیک و مهارت تست زنی را میآموخت و به همین جهت موسساتی شکل گرفت که وی را آماده این کار کند. به همین خاطر از مدرسه و فضای آموزشی کاملا جدا شد و زیست آموزشیاش در فضای دیگری اتفاق میافتاد.
زارعی ادامه داد: این دغدغه همواره وجود داشته است که تا کنکور هست، دانش آموز از نظام تعلیم و تربیت جدا میشود. تمام تلاش ما این بود که توجه به سمت برنامه درسی برگردد. به نظر میرسد مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی میتواند کمک خوبی برای دستگاه تعلیم و تربیت باشد که توجه دانش آموزان و مدرسه بر برنامه درسی قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه موضوع کنکور سرجایش است اما سهمی را به سابقه تحصیلی میدهند که در سال اول اجرای مصوبه ۴۰ درصد است و در طول اجرا به ۶۰ درصد میرسد گفت: از این جهت، مصوبه مذکور به نظر اتفاق خوبی برای دستگاه تعلیم و تربیت است.
رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش افزود: این مصوبه چند بند اصلی داشت؛ نخست اینکه کنکور دو مرتبه در سال برگزار شود. استرس داوطلبی که در آزمون چهارساعته باید خودش را آماده میکرد بسیار بالا بود و اگر برای فردی مسئلهای پیش میآمد یا در جلسه دچار استرس میشد فرصت یک سالهای را از دست میداد و داوطلبان آسیب میدیدند. اینکه کنکور دو مرتبه در سال برگزار شود و فرد اختیار داشته باشد در هرکدام که مایل بود آزمون بدهد و بالاترین نمره برایش منظور شود، یک فرصت خوب است.
وی با اشاره به تاثیر قطعی سوابق تحصیلی گفت: دانش آموز در طول دوره دوم متوسطه درسش را میخواند و اگر در آزمونهایی نهایی توفیق مییافت، زحمتش جایی دیده نمیشد. موضوع ایجاد سابقه تحصیلی و تاثیر قطعی آن اتفاق خوبی بود. قبلا، تاثیر سوابق، مثبت بود و تمرکز باز هم بر کنکور قرار داشت. تاثیری مثبت اما خنثی بود و بازخوردی از لحاظ شدن این تاثیر در رتبه داوطلب را به صورت عینی نمیدیدیم. با این مصوبه حداقل زحمت دانشآموزان در طول دوره تحصیلی منعکس و دیده میشود.